Храненето на бъдещата майка
Препоръки на диетолозите към бременните жени.
здраве.bg
Не всички АГ специалисти са добре осведомени по въпросите, свързани с диетологията. За съжаление те често съветват бъдещите майки да ядат повече, назначават им разтоварващи дни. В резултат на това бременните често не само повишават излишно своето тегло, но и правят грешки, които влияят на нормалното протичане на бременността, съответно на растежа и развитието на детето.
Нашите прабаби са се хранили далеч по-оскъдно и еднообразно, а все пак са раждали здрави деца. Разбира се, те са се радвали на екологично чисти и естествени като съдържание на хранителни вещества продукти. А според законите на природата детето взима всичко необходимо за неговото развитие от организма на майката. И ако тя не се храни пълноценно, ще страда от повишена умора, задух, нарушения в апетита, токсикоза и други неприятни прояви, които без съмнение нарушават протичането на бременността.
Затова, ако искате да запазите своето здраве и здравето на своето дете:
• В никакъв случай не яжте “за двама”. Главното във вашето меню е качеството, а не количеството. Разнообразните и добре усвояващи се продукти осигуряват нормалното снабдяване и на развиващия се плод с необходимите хранителни вещества.
• Не се вслушвайте в съветите на непрофесионалисти, които ви предлагат някакви радикални рецепти например да се яде месо и плодове в неограничено количество или да се храните със салата от коприва. Всеки организъм си има своите индивидуални особености и това което е помогнало на вашата приятелка, може да навреди на вас.
• Не променяйте с настъпването на бременността своите хранителни пристрастия. Това разбира са не се отнася за алкохола, вегетарианството и всички нарушения на здравословното хранене. Ако сте се хранили пълноценно и преди, не трябва да променяте нищо поне през първата половина от бременността.
• Менюто на бъдещата майка трябва да включва всички основни видове продукти: млечни и месни, риба, птиче месо, яйца, хляб, макарони, плодове зеленчуци, сокове, дори сладкарски изделия. Важно...