Калцият далеч не е само в млякото!
Някои зеленчуци като спанакът съдържат много калций, а малко калории.
Има храни, освен млякото и млечните продукти, които са много богати на калций.
dieti.info
... на витамин А и калций. То е най-вкусно сварено и добавено към супа или позапържено. Може да се яде и като гарнитура.
- Руколата има горчив, остър вкус и е богата на витамин А и калций. Най-вкусна е приготвена на пара или сурова в салата.
- Къдравото зеле има леко горчив подобен на зеле вкус и е богато на витамини А и С, фолиева киселина, калций и калий. Къдравото зеле е вкусно, когато се добави към супа или сос или се запържи леко.
- Синапът има лютив пикантен вкус и е богат на витамини А, С и калций. Най-вкусен е, ако се яде суров - в салата или добавен към супа.
- Спанакът е сладък на вкус и е богат на витамини А, С, желязо и калций. Въпреки че усвояемостта е ниска, спанакът е богат и на витамин К, който помага за абсорбирането на калция в костите, където му е мястото. Една чаша спанак съдържа 200% от дневната препоръчителна доза витамин К. Спанакът има чудесен вкус суров в салата или задушен на пара.
- Кръмното цвекло има подобен на спанака вкус и е богато на витамини А, С и К. Една чаша сготвено кръмно цвекло съдържа 100 мг калций. Най-вкусно е сурово в салата.
Много храни съдържат калций – не само млечните продукти. При някои калцият се усвоява много по-добре от тялото в сравнение с този в млечните продукти. Много от тези храни съдържат и витамини А и С, които помагат на тялото да усвои калция. Нещо повече: повечето от тези „алтернативи“ не съдържат мазнини и са с малко калории. Затова може спокойно да им се насладите, като обогатите менюто си с тези богати на калций, укрепващи костите храни.
Източник:
dieti.info