Биофлавоноидите: ползи за здравето
Цитрусовите плодове са богати на флавони.
Този тип антиоксиданти става все по-популярен и това не е случайно.
здраве.bg
... Някои не откриват връзка между приема на флавоноиди и намаления риск от рак. За разлика от тях учени от Финландия са установили зависимост между високата консумация на флавоноиди и намалелия риск от белодробен рак при мъжете, участвали в изследването.
Храни, богати на биофлавоноиди
Цитрусови плодове: Богати на флавони са портокалите, грейпфрутите и лимоните. Освен това те са прекрасен източник на витамин C и диетични фибри, които подпомагат регулацията на кръвна захар в организма и понижават нивото на лошия холестерол. Цитрусовите плодове имат роля и при намаляването на кръвното налягане, тъй като са бедни на натрий, а богати на калий.
Безкостилкови плодове и грозде: Боровинките, къпините и малините, червеното грозде и виното съдържат биофлавоноиди от групата на антоцианидините и флаванолите.
Соя: Изофлавоните са биофлавоноиди, които са в изобилие в соята и соевите продукти като тофу и соево мляко. В по-малки количества изофлавони се откриват и в соевите заместители на месото. Освен богата на биофлавоноиди, соята е и ценен източник на качествени белтъчини, които осигуряват на тялото целия набор от есенциални аминокиселини. Друга причини да се препоръчва приема на соя са съдържащи се в нея ненаситени мастни киселини.
Зеленчуци: Жълтият лук, къдравото зеле, броколито и чаят осигуряват биофлавоноиди от групата на флавонолите. Освен това, подобно на плодовете, много зеленчуци са богати на диетични фибри, витамин А, витамин C и калий, като същевременно съдържат малко калории.