zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Биофлавоноидите: ползи за здравето



Биофлавоноидите: ползи за здравето

Цитрусовите плодове са богати на флавони.

Този тип антиоксиданти става все по-популярен и това не е случайно.

здраве.bg

Биофлавоноидите са химични съединения с уникална биологична активност и действие, които са част от големия род на антиоксидантите. Именно биофлавоноидите придават характерния цвят на повечето плодове и зеленчуци. Измежду стотиците различни видове молекули - флавоноиди има една съвсем не малка част, която притежава благоприятно действие върху здравето ни.

Видове биофлавоноиди

Биофлавоноидите се разделят на няколко подкласа въз основа на своята химична природа:

- Антоцианидините са добре застъпени в храни като шоколад, ябълки, безкостилкови плодове, червено грозде и вино.
- Катехините са активните субстанции на зеления чай и белите чайове.
- Черният и улонг чая пък съдържат съответно флавоноидите теафлавин и теарубигин.
- Флаваноните са представени основно в цитрусовите плодове и сокове.
- Прасковите, мащерката, лютите чушки съдържат т.нар. флавони.

Активност на антиоксидантите

Освен че придават примамлив вид на повечето плодове и зеленчуци чрез оцветяването им, биофлавоноидите са известни със своето антиоксидантно действие. Т.е. те са от веществата, които възпрепятстват формирането на свободни радикали - съединения с потенциално опасно действие върху клетките и тъканите в човешкото тяло.

По този начин флавоноидите забавят процесите на стареене, според някои изследвания намаляват риска от възникването на злокачествени тумори и развитието на атеросклероза.

Сърдечносъдово здраве

Биофлавоноидите влияят благоприятно върху сърдечносъдовата система по няколко различни механизма. Те предотвратяват натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове (водещи до атеросклероза) и намаляват нивата на “лошия” LDL холестерол в кръвта. Особено активен в опазването на сърдечното здраве е ресвератролът - флавоноид, който се съдържа в най-голямо количество в червеното грозде и виното от него.

Рак

Проведените проучвания, които изследват ролята на биофлавоноидите в превенцията на рака, показват противоречиви резултати....

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.