40 лесни начина да си осигурим повече антиоксиданти
здраве.bg
... - в доматите;
- лутеин - в зелените листни зеленчуци;
- елагинова киселина - в ягоди, малини, къпини, боровинки;
- ресвератрол - в гроздето;
- антицианини - в боровинките и нара.
Най-добрите източници на антиоксиданти
Много храни имат антиоксидантни свойства, но малко от тях могат да бъдат включени в групата на най-ефективните. Такива са например ягодите, малините, къпините, боровинките, орехите, соковете от нар и грозде, неподсладеният шоколад (използван най-често като субпродукт), запарените чай и кафе, червеното вино, артишокът, зрелият боб, изсушеният чесън, черешите, зелето, спанакът и много други плодове, зеленчуци и подправки.
Разбира се, не е нужно да гризете моркови и сурово броколи от сутрин до вечер, но консумирайте плодове и зеленчуци през целия ден, за да си набавите препоръчителните 4 1/2 чаши, равняващи се на 9 порции. Звучи доста ангажиращо, но пък наистина си струва.
Предлагаме ви цели 40 лесни начина, които ще ви помогнат да повишите приема на антиоксиданти:
Започнете от рано:
1. Малка чаша със 100% плодов сок е перфектното енергизиращо начало на деня. Разнообразявайте соковете, за да балансирате приемът. Опитайте обичайните сокове от портокал и грейпфрут и не толкова често срещаните от нар и боровинки.
2. Покрийте яйцата с любимия си доматен сос от магазина.
3. Добавете гъби, лук, чушка или домати към омлета.
4. Нарежете праскови, банани, ягоди или други пресни плодове в зърнената си закуска.
5. Смесете стафиди или изсушени червени боровинки с овесената си каша.
6. Сложете замразени плодове, нискомаслено кисело мляко и индийско орехче в кухненския робот, за да си направите бърз шейк за закуска.
Обърнете внимание на готвенето:
7. Сложете малко ананас, нектарини, чушки, гъби и домати в пилешкото ястие или пържолите.
8. Добавяйте консервирани или замразени зеленчуци в супите.
9. Направете си собствена вегетарианска пица. Покрийте слой сирене със спанак, пресни билки като например босилек...