25 съвета за храненето – без усилия и в най-напрегнатите дни
В какаото се съдържат повече антиоксиданти отколкото в чая и зеленчуците!
здраве.bg
... Потопете в сос морковите. Обичате да похапвате само морковени пръчици? Яжте ги с някакъв източник на мазнини – с кубче кашкавал или рядък сос. Без мазнини абсорбирате много малка част от каротеноидите в морковите, а именно те ги правят полезна храна.
20. Поръчайте сьомга. Тя е един от най-богатите (и вероятно най-вкусния) източник на
омега-3 мастни киселини. Увеличавайки приема на омега-3, ще си помогнете срещу депресията, менструалните спазми, макулната дегенерация (причиняваща слепота), фаталните сърдечни кризи и според някои мнения дори срещу рака на гърдата. Стотина грама сьомга съдържа 1,9 г омега-3 мастни киселини. За сравнение – същото количество пилешко месо съдържа едва 0,05 г.
21. Не пропускайте зеленчуците. Лесно да е си тръгнете от ресторанта без да сте докоснали зеленчуците (с изключение на пържените картофки). А антиоксидантите в зеленчуците – включително витамините Е и С – предпазват от действието на свободните радикали, които състаряват клетките и водят до преждевременната им смърт. Антиоксидантите подпомагат и имунитета, като намаляват податливостта към
грипа и настинките. Не обичате зеленчуци? Направете ги по-вкусни като им добавите малко масло.
22. Завършете с чай. Както стана ясно, той е отличен източник на антиоксиданти - дори повече отколкото в зеленчуците. Доказано е, че хората, които пият по 4 чаши
зелен чай на ден значително по-рядко заболяват от рак (вероятната причина е силния антиоксидант EGCG). Черният чай съдържа и куерцитин - съставка, която предпазва от съсирване на кръвта в съдовете – причина за повечето сърдечни пристъпи.
Здравословни съвети за храненето: 23:00: Време е за лягане.
Поздравления! Денят е свършил... най-после. Сега довършете дневното си здравословно хранене с още няколко малки препоръки:
23. Изпийте чаша топло какао. Какаото е по-добър източник на антиоксиданти дори от чая. Флавоноидите...