10 начина да останем здрави в сезона на грипа и настинките
здраве.bg
... , лазаня, пържено пиле или понички), вече сте направили нещо за здравето си.
Най-полезните за есента и зимата храни са:
- богати на мазнини морски дарове – сьомга, херинга, скумрия;
- нискомаслено кисело мляко;
- ядки и семена;
- цитрусови плодове;
- зелени листни зеленчуци, домати, броколи, картофи;
- богати на протеин - пилешко, риба, яйца, нискомаслени млечни продукти;
- чесън и лук.
6. Антиоксидантите
Едни от най-добрите антиоксиданти, които ще ви предпазят здрави по време на грипния сезон са витамините А, С и Е:
Витамин А: като всеки антиоксидант и този витамин помага да се преборим с болестите, като засилва имунната ни система. Той увеличава производството и ефективността на белите кръвни телца, които унищожават вредните бактерии и вируси.
Препоръчителната дневна доза за витамин А е 4000 МЕ (IU) единици за жените и 5000 - за мъжете.
Витамин А се набавя чрез животински продукти като яйца, мляко, черен дроб и чрез подсилващи храни (като зърнените закуски). Провитамин А се намира в изобилие в плодовете и зеленчуците с тъмни цветове като морковите, зелените листни зеленчуци, пъпеша, броколито, тиквите, сладките картофи и граха.
Витамин С: Имунната система разчита много на него за правилното си функциониране. Изследвания са показали, че витамин С помага (но не може сам да се справи!) да се съкрати продължителността и интензивността на простудните заболявания и усложненията, които понякога възникват от тях.
Препоръчителната дневна доза за витамин С е 60 мг за мъжете и жените, но все повече се налага мнението, че това е силно занижена норма. Затова повечето специалисти днес препоръчват до 500 мг на ден, приеман на няколко пъти или под формата на пролонгирани таблетки (с удължено освобождаване).
Витамин С се съдържа в особено големи количества в плодовете и зеленчуците - цитрусовите плодове и сокове, броколито, тъмнозелените видове, кивито, червените чушки, ягодите.
Витамин Е: Въпреки че не е така широко популярен като имуностимулатор...