Мазнините: между лошите и добрите
Зехтинът е най-разпространения пример за продукт си високо съдържание на добри мазнини.
здраве.bg
... , фъстъците и фъстъченото масло.
Полиненаситените са преобладващи в:
- житните растения и памучното семе,
- слънчогледът и слънчогледовото олио,
- лененото семе и масло,
- соята,
- морските деликатеси.
Омега-3 мазнините
Когато става въпрос за добри мазнини, на преден план следва да се поставят морските храни. Те съдържат омега-3 мазнините DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаноева киселина), които са особено важни за развитието на нервната система при децата и поддържането на добро общо състояние на сърцето.
Най-значимите ползи от омега-3 мазнините са, че те:
- намаляват нивата на триглециридите в кръвта,
- понижават риска от запушване на артериите и спиране на кръвта към мозъка и сърцето,
- поддържат нормалния сърдечен ритъм.
Морската храна и по-точно дълбоководните мазни риби като сьомгата, скумрията, рибата тон и сардините съдържат предпочитани за организма омега-3 мазнини. Въпреки това тялото може да преработва и есенциалната алфа-линоленова киселина, съдържаща се в орехите и лена, в DHA и EPA, но според оценките на експертите става дума за не повече от 10% от нея.
Няколко факта за наситени мазнини
Ако се съдъжат в изобилие в нашия хранителен режим, наситените мазнини допринасят за запушването на артериалните съдове.
Наситените мазнини са концентрирани в мазните меса, млечните продукти с високо съдържание на мазнини, вкл. в сиренето, сладоледа и млякото. Други източници могат да бъдат и продукти от растителен произход като кокосовото и палмовото масло, кокосовото олио и други нездравословни съставки на пакетираните храни.
В крайна сметка не е необходимо напълно да се избягват храните, съдържащи насителни мазнини, само в името на доброто здраве. Месото, сиреното и млякото са богати и на хранителни съставки като белтъчини, витамини и минерали, от които организмът има нужда. Затова е достатъчно просто да се стараете да ограничите наситените мазнини до по-малко от 7% от общо консумираните мазнини.
Няколко...