Мазнините: между лошите и добрите
Зехтинът е най-разпространения пример за продукт си високо съдържание на добри мазнини.
здраве.bg
... факта за трансмазнините
Подобно на наситените, трансмазнините увеличават риска от атеросклеротични плаки. Дори и по-лошо – изследвания ги свързват с възникването на определени видове тумори, включително рака на гърдата и дебелото черво.
Повечето трансмазнини, които консумираме, са краен продукт на хидрогениране - процес на добавяне на водород, който придава по-добри вкусови качества на олиото, като някои от неговите ненаситени мазнини се превръщат в наситени.
Основни източници на трансмазнини са маргаринът, фаст фууд, бисквитите, чипса, пуканките.
3 лесни начина да ограничим лошите мазнини
1. При възможност избягвайте готовите храни и приготвяйте храната си у дома.
2. Консумирайте крехки меса, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци и плодове.
3. Използвайте за овкусяване само здравословни продукти като зехтин и олио.(а)