Суровоядството: плюсове и минуси
здраве.bg
... може да предизвика изостряне на хроничния панкреатит или гастрит.
• Много растения (например пшеницата) съдържат и неполезни вещества, които се отстраняват само при термична обработка. А бобовите растения в суров вид причиняват повече вреда, отколкото полза.
• Преходът към суровоядство трябва да бъде постепенен - рязкото отказване от обичайното хранене е опасно за здравето. През първите дни последователно трябва да се отказва някой продукт, но ще е нужно доста време, за да престанете да изпитвате желание да го ядете. Максимално бързо обаче трябва да бъдат отказани сладкарските, макаронените изделия и екстрактите (например месните бульони).
• Суровоядството не се препоръчва на децата, възрастните и хората с
алергии, които са с повишена чувствителност към определени белтъчини. Само при термична обработка белтъчините се променят така, че имунна система, която не функционира напълно нормално, не реагира на тях.(а)