25-те най-полезните храни: една възможна класация
здраве.bg
... 27 калории, 1 г въглехидрати и мазнини.
Съвет: Добавяйте пшеничен зародиш към млякото и плодовете.
19. Леща
Тя е богата на целулоза, която способства за здравето на сърцето, на изофлавони, които предпазват от рак на гърдата и съдържа внушителните 9 г белтъчини в половин порция. В нея има още 115 калории и 0 мазнини.
Изофлавоните се запазват и след термична обработка, т.е. можете да купувате лещата в изсушен, консервиран вид или на супа.
Съвет: Лещата е особено подходяща за един богат на протеини обяд.
20. Орехи
Те съдържат само ненаситени (“добри”) мазнини и затова понижават с до 20% риска от сърдечни заболявания. В 30 г се съдържат 166 калории, 17 г мазнини и 2 г целулоза.
Съвет: шепа орехи за идеално средство за преодоляване на глада между основните хранения за деня без да се консумират мазнини, но пък с много калории.
21. Шарен боб
Половин порция от него съдържа над 25% от препоръчителната дневна доза фолати (фолиева киселина), които спомагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и вродени дефекти.
В половин порция боб се съдържат 103 калории, 1 г мазнини и 6 г целулоза.
22. Мляко с ниско съдържание на мазнини
Бактериите в млякото предотвратяват развитието на различни заболявания, а калцият укрепва костите.
Една порция съдържа 155 калории, 4 г мазнини и 0 целулоза.
23. Обезмаслено мляко
То съдържа рибофлавин (витамин В2), който е необходим за доброто зрение, витамин А, който предотвратява възникването на рани и
алергии, калций и витамин D.
Една порция съдържа 86 калории, 0 мазнини и 0 целулоза.
24. Морски дарове
Всички ракообразни (мекотели, миди) са богати на витамин В12, който поддържа функциите на нервите и умствените способности, желязо, минерали (магнезий и калий).
100 г съдържат 126-146 калории, 2-4 грама мазнини и 0 целулоза.
Раците са основен източник на витамин В12 и цинк. 100 г съдържат 84 калории, 1 г мазнини и 0 целулоза.
Съвет: Раците в суши всъщност...