25-те най-полезните храни: една възможна класация
здраве.bg
... витамин А.
В един плод има 135 калории, 1 г мазнини и 4 г въглехидрати.
6. Домат
Ликопенът в тях доказано е един от най-силните каротиноиди, който действа като антиоксидант. Доматите намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, стомаха и понижават с до 50% риска от рак на дебелото черво.
Един среден домат съдържа 26 калории, 1 г въглехидрати и няма никакви мазнини.
Съвет: Добавяйте към салатата от домати зехтин – ликопенът се усвоява по-добре с малко количество мазнини.
7. Стафиди
Те са основен източник на желязо, което способства за пренасянето на кислорода към тъканите.
Половин чаша стафиди съдържа 218 калории, 3 грама въглехидрати и никаква мазнини.
Съвет: Добавяйте стафиди към овесените ядки.
8. Смокини
Те са сред основните естествени източници на калий и въглехидрати. Освен това съдържат голямо количество витамин В6, който отговаря за производството на серотонин (хормона на удоволствието) и за понижаването на холестерола.
Една смокиня има 37-48 калории, 2 г въглехидрати и никакви мазнини.
9. Лимон
Той е богат на витамин С – безспорно най-популярния антиоксидант. Съдържа много малко калории и няма никакви мазнини и въглехидрати.
Съвет: Добавяйте лимонов сок или парченца лимон към салатите.
10. Лук
Някои изследвания сочат, че той намалява риска от рак, тъй като съдържа голямо количество флавоноиди.
Една чашка нарязан лук съдържа 61 калории, 3 г въглехидрати и никакви мазнини.
Съвет: Освен на салата, можете да го задушите в зехтин, да го сервирате с ориз или различни зеленчуци.
11. Джинджифил
Той спомага за намаляване на тежестта в стомаха и гаденето. 1 ч..л. пресен джинджифил съдържа 1 калория, 0 мазнини и 0 целулоза.
Съвет: Обелете твърдата кафява кора, нарежете го на парченца и го запържете в кипящо масло.
12. Броколи
Съдържащите се в него индол 3 метанол и сурфорафан намаляват риска от рак на гърдата. Броколите са богати и на витамин С и бета-...