25-те най-полезните храни: една възможна класация
здраве.bg
... каротин.
Една чашка съдържа 25 калории, 0 мазнини и 3 г целулоза.
Съвет: Добавете към задушените броколи лимонов сок.
13. Спанак
Лутеинът, зеаксантинът и изобщо каротиноидите възпрепятстват дистрофията на ретината, която е главна причина за влошаването на зрението в по-напреднала възраст.
Една порция спанак съдържа 7 калории, 1 г въглехидрати и 0 мазнини.
Съвет: Добавяйте спанак, подправен със зехтин и чесън като гарнитура към различните ястия.
14. Китайско зеле
То е богато на брасинин, за който също се твърди, че предпазва от рак на гърдата. За това допринасят и голямото съдържание на индоли и изоциоцинати (които понижават нивото на естрогена).
Една порция зеле съдържа 158 г калций (чието нормално съдържание в организма намалява риска от остеопороза), 20 калории, 3 г въглехидрати и 0 мазнини.
Съвет: Нарежете белите сочни стъбла на зелето и ги добавете към пържолите или кюфтетата непосредствено преди тяхното сервиране на масата. Можете да ги консумирате и подправени със зехтин и чесън.
15. Тиква
Всички растения от семейство Тиквени съдържат голямо количество витамин С и бета-каротин.
В една порция има 80 калории, 6 г въглехидрати и 1 г мазнини.
16. Чесън
Сярата, влизаща в състава на продукта и придаваща му специфичния аромат, намалява количеството на вредния холестерол, понижава кръвното и риска от рак на стомаха и дебелото черво.
Една глава чесън съдържа 4 калории и никакви мазнини и въглехидрати.
17. Лапад
В половин чаша има 5 г белтъчини, желязо, рибофлавин (витамин В2) и магнезий.
Съвет: Добавяйте лапад в супите, за да увеличите количеството на белтъчините, но не забравяйте преди това да изплакнете добре листата.
18. Пшеничен зародиш
1 с. л. съдържа приблизително 7% от необходимото за деня количество магнезий, който има пряко роля за нормалната сърдечна дейност и предотвратява появата на мускулни спазми. Пшеницата е и добър източник на витамин Е.
В 1 с. л. се съдържат...