17-те най-полезни храни...
Измежду всички видове месо пилешкото е най-полезно.
здраве.bg
... на рака, а съдържащият се в тях бета-каротин влияе благоприятно на състоянието на кожата и зрението. Витамин А се разтваря по-добре в мазнини. Затова е препоръчително салатата от моркови да се подправя с растителна мазнина или сметана.
15. Чушки
Те подобряват обмяната на веществата и способстват за намаляване на теглото. Капсаицинът, придаващ лютивината, способства за изработването на стомашен сок и възпрепятства развитието на вредни бактерии в стомаха и червата.
Сладките червени чушки също трябва да присъстват в менюто. Те съдържат много витамин С, а червените - и оцветяващото вещество лутеолин. Някои изследвания показват, че дори в малки дози лутеолинът задържа развитието на раковите клетки и предпазва от сърдечно-съдови заболявания и здравословни проблеми, свързани с напредналата възраст.
16. Соя
Тя съдържа много лецитин и витамини от група В, които засилват укрепват нервната система и засилват способността за мислене.
17. Зелен чай
Неговите почти чудодейни свойства са обусловени от съдържанието на катехин - биологично активно вещество, което възпрепятства развитието на атеросклерозата и предпазва от рак на простатата.
Зеленият чай е подходящ и за отслабване.
Стандартно се препоръчват до 4 чаши дневно.(а)