17-те най-полезни храни...
Измежду всички видове месо пилешкото е най-полезно.
здраве.bg
... е препоръчително овкусяването на храната да става най-вече чрез билки и други подправки. Вкусът на пресните билки е по-силен отколкото на изсушените, но и вторите са много по-добър избор от добавената щипка сол.
10. Чесън
Според едно народно поверие чесънът плаши вампирите. Учените “добавят” към този негов “ефект” и унищожаването на бактериите и вирусите. Специфичният аромат на чесъна се дължи на съдържанието на етерични масла и фитонциди. Той е незаменим при лечението на простудни заболявания.
Неговата употреба понижава риска от рак на стомаха и червата, подобрява храносмилането и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
Има и противовъзпалително действие, намалява болката и отоците при
артрит. Полезен е и за диабетиците.
11. Ябълки
Изследванията потвърждават известното мнение, че тези, които изяждат по една ябълка на ден, са здрави (и има по-малка вероятност да се разболеят от Алцхаймер).
Смята се, че веществата, съдържащи се в
ябълките, спират развитието на раковите клетки, притежават противовъзпалително действие и помагат за работата на стомаха.
Витамините и микроелементите в тях повишават имунитета и подобряват работата на сърдечно-съдовата система.
12. Риба
Ако сте загрижени за сърцето си, яжте
риба вместо месо. Три рибни ястия седмично (или 30 г дневно) намаляват с около 50% риска от инфаркт.
Рибата е полезна и за мозъка и регенерацията на нервните клетки. Както и ябълките тя намалява риска от Алцхаймер.
13. Ягоди
Те са не само вкусни, но и много полезни. Съдържат например повече витамин С в сравнение с лимоните. Високото съдържание на желязо повишава имунитета на организма, а някои от техните оцветители и етерични масла задържат образуването на ензими, провокиращи развитието на рак.
В ягодите има и много цинк.
14. Моркови
Те възпрепятстват развитието...