17-те най-полезни храни...
Измежду всички видове месо пилешкото е най-полезно.
здраве.bg
... е особено полезно - то е богато на калций, необходим на костите, и затова е отлично профилактично средство срещу остеопороза.
4. Спанак
В този продукт има повече хранителни вещества, отколкото в който и да е друг. Спанакът е източник на желязо, витамини С, А и К и антиоксиданти. Той предпазва от рак на правото черво, остеопороза и артрит. Освен това е богат на лутеин.
5. Банани
Един банан съдържа 467 мг калий, който е необходим за работата на мускулите и за намаляване на кръвното налягане.
Бананите са източник на влакна, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Те също така неутрализират киселините и затова са полезни за лечението на киселини.
6. Пилешко месо
Това безспорно е най-полезното за здравето месо. Предпочитайте пилешките гърди – в тях има малко мазнини, но задължително махайте кожата. Пилешкото месо е богато на белтъчини, които предотвратяват понижаването на костната плътност, на селен, който е доказан антиоксидант, както и на витамини от група В, които повишават енергийния запас на тялото и засилват мозъчната дейност.
7. Сьомга
Тя е богата на
омега-3 мастни киселини, които понижават нивото на холестерол, защитават организма от някои видове рак, предотвратяват образуването на тромби, облекчават депресивните състояния и предпазват паметта от отслабване. Благодарение на съдържанието на никотинова киселина, сьомгата намалява риска от болестта на Алцхаймер.
8. Боровинки
Тези ситни плодове са наистина истинско чудо - съдържат малко калории, но много хранителни вещества. Богати са на антиоксиданти, които предпазват от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва на стомаха, сърдечно-съдови заболявания и рак.
Боровинките способстват и за намаляване на нарушенията в мозъчната дейност след инсулт, смекчават възпаленията в храносмилателния тракт.
9. Подправки
Солта повишава кръвното. Затова...