zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безгрижието и спокойствието са реален залог за успехи



Безгрижието и спокойствието са реален залог за успехи

здраве.bg

Хората, които често се тревожат, всъщност губят напразно своите сили, време, а и здраве. Безгрижните – точно обратното: те успяват да направят повече и като цяло са доволни от живота си, твърдят психолози.

Мнозина вярват, че ако природата ни е дала способността да изпитваме емоции, това означава, че този механизъм е полезен за здравето на човека. Да, в зората на човечеството чувството за тревога е имало функцията да предпазва от опасност. Но това съвсем не означава, че подобна стресова ситуация е градивна за здравето.

Освен това съвременният човек преди всичко се тревожи не заради някаква реална опасност, а от измислени проблеми, заплаха от далечното бъдеще или неща, които не са му подвластни да ги промени.

Разбира се, невъзможността да бъде променено нещо, не означава, че такива въпроси не трябва да бъдат предмет на мислите ни. Но безпокойството трябва да се “дозира”. В противен случай то ще нанесе непоправима вреда на здравето и на психиката.

В отговор на стреса в кръвта се увеличава съдържанието на хормона кортизол, който подготвя тялото за физическа активност – някога например да бяга или да се бие. Днес обаче постоянното психично напрежение и като следствие повишеното ниво на кортизол постепенно отслабват имунната система и съответно правят човека по-уязвим към инфекциите.

По данни от ново изследване, проведено в Университетския колеж в Лондон, хората, които се стараят да разрешат своите проблеми и търсят помощ, са с по-ниски нива на кортизол, отколкото тези, които стават пленници на своите притеснения в невъзможност да намерят изход.

Безпокойството е от полза само в ситуациите, когато ни помага да бъдем бдителни и да предотвратим някакъв нещастен случай поради невнимание. Но в повечето случаи то само пречи: парализира волята, затормозява мозъка и не дава възможност за взимане на правилни решения.

Изследователи от университета “Йейл” и университета на Пенсилвания са установили, че дори само 5 минути напразно вълнение разваля настроението.

Хроничната...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.