8 стереотипа, които пречат на правилното хранене
dieti.info
четете още в dieti.info
... нивото на артериалното налягане и предотвратяват образуването на тромби.
Но скаридите например съдържат 2 пъти повече холестерол, отколкото кренвиршите или сметаната с 20% масленост, от които лекарите ни съветват да се откажем. Затова диетолозите препоръчват на любителите на морски деликатеси да консумират миди, в които няма холестерол, но затова пък са богати на полиненаситени мазнини, които възпрепятстват образуването на тромби.
Да се откажем от солта!
Това е добър съвет, но ако не е доведен до крайност. Намалете употребата на сол минимум 3 пъти, особено ако имате високо кръвно.
Изследванията показват, че намалената употреба на сол от 10 до 3,5 г в денонощието позволява да се намали нивото на артериалното налягане с 4-6 мм рт.ст., а медикаментозното лечение на
хипертонията става много по-ефективно.
Пълният отказ от сол обаче ще доведе до нарушения в образуването на стомашен сок и до обезводняване. Освен това натрият – основен елемент в готварската сол - е нужен за поддържането на необходимия солен състав в кръвта.
Забравете за бирата!
Всекидневната употреба на 30 г абсолютен алкохол (равен на 60-65 г концентрат) способства за нормализирането на структурата на мазнините в кръвта, а това означава, че в тази доза алкохолът възпрепятства развитието на атеросклероза.
Особено добре е, ако се изпива това количество във формата начервено вино, което помага и при настинка.
Да не забравяме, че някога с бира и яйце са лекували твърде слабите хора, също както и тези, които са страдали от недостиг на сили и крайно изтощение.(а)