zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да отслабнем... по китайски!



Да отслабнем... по китайски!

Голяма част от населението на света всъщност не разсъждава в рамките на западната медицина.

здраве.bg

... и като ян (жив поглед, превъзбуденост, зачервена кожа, потене, агресивност, високо кръвно налягане). Когато имаме наднормено тегло това означава, че съществува недостиг на ян и излишък на ин. На теория излиза, че за да се освободим от излишните килограми, трябва да засилим мъжкото начало и да притъпим женското. Но на практика всичко е по-сложно.

Преди да се започне борбата с килограмите трябва да се провери и състоянието на енергията чи. Почти всички притежатели на пищни форми имат недостиг на чи в системата на далака и задстомашната жлеза. Наличието на този синдром води до задържане в организма на течност, наричана от китайците слуз или флегма.

В резултат на недостига на чи се създават условия, допълнително способстващи формирането на затлъстяването. В задстомашната жлеза се синтезират храносмилателните ферменти и хормони, регулиращи въглехидратния обмен.

А далакът? От гледна точка на традиционната медицина проблемите с всеки орган са свързани със силни и продължителни емоции. Далакът реагира на повишената тревожност. Безпокойните хора подсъзнателно покачват теглото си, за да се защитят, т.е. за да създадат бариера между себе си и външния свят. И спазването на строга диета без коригиране на синдрома няма да доведе до нищо добро - тя само ще задълбочи недостига на енергия в системата. В най-лошия случай това може да завърши с нервен срив, а в най-добрия - килограмите мигновено се възстановяват дори при най-малкото отклоняване от правилата на хранене.

Вторият синдром, който способства за наднорменото тегло е задържането или нарушаването на свободното циркулиране на енергията чи в черния дроб. Основната функция на черния дроб е детоксикацията. Ако нещо с нея не е наред, организмът започва да се самоотравя с продуктите на обмена. Интересен факт е, че стагнацията на чи в черния дроб се провокира от стреса, гнева, раздразнителността.
Сигурно много от изброените по-горе разсъждения изглеждат странни на всеки, несвикнал с подобен подход към живота. Нека...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.