zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да отслабнем... по китайски!



Да отслабнем... по китайски!

Голяма част от населението на света всъщност не разсъждава в рамките на западната медицина.

здраве.bg

В Далечния изток без съмнение се срещат по-малко пълни хора. Обяснението, че това се дължи на яденето с пръчици, е най-малкото несериозно. Може би то трябва най-вече да се търси в начина на живот и в принципите на китайската традиционна медицина.

С излишните килограми не трябва да се борим със строги, но кратки диети и други твърди правила, а да се опитаме да се освободим от излишните си килограми завинаги, а не само за 1-2 месеца.

На първо място е добре да се посети диетолог, който да оцени нашето телосложение и състав на тялото и да определи колко килограма трябва да отслабнем. След това трябва да се изследва хормоналния фон и обмяната на веществата.
Следващата стъпка е определяне на продуктите, които ще се приемат, и съответно - на забранената храна.

Последният етап включва набавянето на евентуално предписаните таблетки, намаляващи апетита, и уточняване на упражненията, влизащи в сутрешната гимнастика или аеробика.

Така обаче изглежда западният подход към отслабването. Източният, който е основан на китайската медицина, е съвсем друг, но все пак между двата има едно сходство: трябва да се яде по-малко. Китайците са напълно съгласни с това мнение, тъй като наднорменото тегло е пряко свързано с храненето и без намаляване на калоричността е безсмислено да се очаква намаляване на теглото. Следователно е задължително да се оганичаваме от въглехидрати и мазнини, независимо какъв метод на отслабваме спазваме.

Традиционната китайска медицина, за разлика от европейската, е построена върху образи и е ориентирана към образното мислене. Понятия като студ-горещина, дефицит-излишък са описание на процесите, които реално се извършват в организма. Китайците делят всичко, което ги заобикаля на ин и ян. Ин е женското начало, ян - мъжкото. Ин е студът, ян - горещината. Ин - пасивността, ян - активността.

Състоянието на организма също може да се класифицира като ин (помръкнал поглед, забавени движения, бледност, депресивно състояние, ниско кръвно налягане)...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.