zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Развенчаха няколко мита за здравословния начин на живот



Развенчаха няколко мита за здравословния начин на живот

здраве.bg

... именно слънцето е главен виновник за появата на ранните бръчки. Само че всички изследвания показват, че главна причина за стареенето е стресът. Именно той способства за появата на сърдечно-съдови заболявания, инсулт, рак, отслабване на паметта и имунитета.

Не всеки стрес обаче е вреден. Най-опасни за здравето са т.нар. висящи, нерешени проблеми, чието решение човек непрекъснато отлага.
Стресът например от повреда на автомобила или друго конкретно събитие е далеч по-малко вреден от важни събития, които променят живота като загубата на близък човек или работа.

Много спорт – много здраве

Да – спортът е здраве, но в определен смисъл и в определено количество. Не е вярна максимата, че колкото повече спортуваме, толкова по-здрави ще бъдем – прекомерната физическа активност може да бъде също толкова вредна, колкото недостига на такава.

Прекаляването със спорт може да увреди мускулите, костите, ставите. Ако спортувате повече от 2 часа дневно, може да си създадете маса здравни проблеми – хронична умора, лош сън, често главоболие, депресия, различни заболявания на стомаха и червата, липса на сексуално желание, нарушения в менструалния цикъл.

Ако искате да спортувате, специалистите препоръчват да не е по-дълго от 30 минути три пъти седмично. Същата полза обаче бихте имали и от половин час разходка всеки ден.

Холестеролът е главна причина за сърдечно-съдовите заболявания

Това вече е абсолютно невярно. Нивото на холестерола – и “добрия” (HDL) и “лошия” (LDL) е важно, но на тази основа не може да се каже дали човек ще получи инфаркт или не. На първо място в това отношение е високото кръвно налягане, т.е. хипертонията.

Под въздействие на високото кръвно в стените на кръвоносните съдове се образуват пукнатини. Те се запълват с помощта на
 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.