zdrave.bg
Акне
»лечение
лечение... и редовно следете състоянието си.

• Салицилова киселина: Нанесена върху кожата тя стимулира нормалния процес на остраняване на мъртвите клетки от кожната повърхност. В по-леките случаи на акне салициловата киселина подпомага отпушването на порите и предотвратява появата на пъпки. Тя няма ефект върху продукцията на себум и не унищожава бактерии. За да има ефект, трябва да се използва продължително и непрекъснато, защото нейният ефект се прекратява още в деня, след като се спре нейното нанасяне.

• Сяра. В комбинация с други вещества като алкохол, салицилова киселина и резорцинол сярата често може да бъде открита в медикаменти против акне. Обикновено тя не се използва самостоятелно поради неприятния й мирис. Все още остава неизяснено как точно действа сярата.

• Резорцинол. Заедно със сярата той е компонент на голям брой медикаменти без рецепта

• Алкохол и ацетон. Алкохолът е слаб антибактериален агент, докато ацетонът има свойството да извлича мазнините от повърхността на кожата. Въпреки това те имат малък или никакъв ефект върху акнето.

Алтернативни средства

Съществуват много билкови, органични и природни продукти, които претендират да лекуват или предотвратяват акне. Ефикасността на тези препарати е недоказана и твърде е вероятно те да нямат положителен ефект.

Когато изпълнените с гной пъпки са готови да се спукат, приложете за няколко минути върху кожата топла кърпа, за да подпомогнете процеса. Възпалените пъпки трябва да бъдат отваряни само от медицинско лице с помощта на хирургични инструменти, след което мястото се почиства и дезинфекцира. Стискането на пъпките може да утежни кожните проблеми или да причини появата на белези.

В по-сериозните случаи на акне човек задължително трябва да се консултира с дерматолог, който да прецени и при необходимост да му предпише някой от

Медикаментите с рецепта:

• Антибиотици. Съществуват два варианта за тяхното приложение: нанесени по повърхността на кожата (локално приложение) или приемани...




 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.