Месото забавя стареенето
То задължително трябва да присъства на трапезата особено на възрастните, съветват учени.
28 март 2006, здраве.bg
Известно е, че с възрастта хората губят мускулна маса - между 0,5 и 2% годишно след навършване на 40 години.
Това може да се избегне, ако се яде повече месо. До този извод стигат учени от Изследователския център за храненето на човека в Оверн, Франция. Според тях ключът е в лейцина - аминокиселина, влизаща в състава на един от белтъците (протеините) на бозайниците.
По думите на френските специалисти, именно повишеното ниво на лейцина позволява да се запази по-голямо количество мускулна маса.
При всички бозайници веднага след хранене нивото на синтез на белтъка, в който е включен лейцина, се увеличава два пъти, а между поредните хранения основните сили се губят за неговото разрушаване. Разликата между синтеза и разрушаването показва колко белтък остава в мускулната маса.
При възрастните хора се наблюдава понижаване на синтеза на белтъка, докато нейното разрушаване се извършва на същото ниво.
Френските учени са доказали, че поддържането на нивото на лейцина на определено ниво позволява да се заличи тази разлика. Затова те съветват възрастните хора задължително да включват в своето меню месо.
Този съвет е особено актуален сега във връзка с процеса на застаряване на населението.