Хранителните алергии
Рибата и морските дарове са сред храните, най-често предизвикващи алергия и сред деца и сред възрастни.
Те са често срещани и нерядко бъркани както от пациенти, така и от лекари.
здраве.bg
Нов справочник за това, как да бъдат “уловени”, лекувани и избягвани
алергиите, предизвикани от храната, излезе в един от последните броеве на сп. Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Публикацията е плод на 10-годишна работа на най-големите институти и организации, занимаващи се с този проблем в САЩ.
Най-честите хранителни алергии
Хранителната алергия се провокира, когато чувствителен към храните човек изяде, вдиша или има контакт с дори малки количества определена храна или добавка към храната. Алергиите могат да са съвсем леки, но могат да бъдат и животозастрашаващи.
Хранителните
алергии се срещат все по-често. През последните 10 години има нарастване на
алергиите със сериозни последици.
При децата, най-често предизвикват
алергии следните храни:
- краве мляко,
- яйца,
- фъстъци и фъстъчено масло,
- соя,
- пшеница.
При възрастните, най-разпространени са хранителните
алергии, предизвикани от:
- фъстъци и фъстъчено масло,
- риба,
- ракообразни (като скариди, морски раци, омари),
- мекотели (като различни видове миди и стриди),
- плодове,
- зеленчуци.
Храните, които в най-голяма степен са рискови за провокиране на тежки алергични реакции при децата (анафилаксия) са фъстъците, както и повечето бобови растения, рибата, ракообразните морски животни, млякото и яйцата.
При възрастните с най-висок риск за анафилаксия са фъстъците, рибата и т.нар. морски дарове.
Симптомите се проявяват веднага след хранене. Те включват зачервяване на кожата, обрив, сърбеж, подуване на устните или клепачите, свиване на гърлото, затруднено дишане с хриптене, задавяне, кашляне, повръщане или диария.
Ако детето ви получи симптомите веднага след хранене, значи е време да бъде тествано за хранителна алергия.
Тестване на алергиите
Тестът е най-спорния аспект от лечението на хранителните
алергии. Само тест на кожата или кръвта не е достатъчно за установяване на алергена, твърди главният редактор на справочното издание Джон Опънхаймър....