Солта е основна причина за хипертонията
Препоръчителното количество е 6 г дневно, твърдят специалистите.
здраве.bg
Неправилното хранене и в частност повишената консумация на сол е една от основните причини за поява на повишеното кръвно налягане.
Учени от Brigham and Women’s Hospital в Бостън, САЩ са открили, че намалената употреба на натрий понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания както при мъжете, така и при жените с 26%. Анализът, в рамките на мащабното изследване Trials of Hypertension Prevention (ТОНР), е направен след обработването на данните от 10 клиники в САЩ за периода 1987 -1995 година. Пациентите, на възраст от 30 до 54 години, с артериална хипертония са специално обучавани да избират продукти с ниско съдържание на натрий и да готвят ястия с минимално количество сол.
В резултат на това е наблюдавано значително намаляване на риска за развитие на сърдечно-съдова патология през следващите 10-15 години. Учените се надяват, че получените резултати ще дадат отговор на някои въпроси за влиянието на натрия върху здравето на човека.
Специалистите препоръчват употребата на сол да се сведе до 1 чаена лъжичка дневно т.е. 6 г. Намаляването на количеството сол от 9,5 на 6 грама според диетолозите би намалило честотата на инсултите с 13%, а сърдечно-съдовите заболявания - с 10%. “По този начин средното ниво от 6 г, което се надяваме да постигнем до 2010 г. ще донесе осезаема полза за здравеопазването” , твърди д-р Сюзън Джеб от Диетологичния отдел към Британския съвет.
Изследванията показват, че особено пристрастие към солта имат не само бременните жени, но и хората, които са родени недоносени. Изследване, проведено във Филаделфия сочи, че колкото е по-малко теглото на бебетата при тяхното раждане, толкова повече те обичат солена храна и в зряла възраст по-често стават жертва на
хипертонията и на инсулта.
Въпреки, че прекомерната употреба на сол повишава кръвното налягане, в умерени количества тя е жизнено необходима на човека, тъй като съдържащият се в нея натрий регулира циркулацията на водата в организма и взема участие в регулирането на електрическия...