Алкохол и инсулт
200 г алкохол дневно удвояват вероятността от инсулт. Най-малко страдат умерените консуматори на червено вино.
здраве.bg
По данни на американски учени, изследвали употребата на алкохол при мъжете, тези, които имат навика да пият поне по 2 питиета на ден, удвоят риска в бъдеще да получат инсулт.
Д-р Кенет Мюкамал (Kenneth Mukamal) и колегите му от медицинския център Beth Israel Deaconnes в Бостън са установили също, ограничаването в употребата на алкохол-концентрат до минимални или умерени количества на практика не увеличава риска от инсулт и той е същият като при пълните въздържатели.
14-годишното изследване на бостънските специалисти, публикувано в Annals of Internal Medicine, е обхванало почти 40 хиляди души, които към началото на наблюдението не са страдали от сърдечно-съдово заболяване.
На всеки 4 г. участниците в проучването са попълвали специален въпросник за хранителните си навици и ежедневната си храна и напитки. Употребата на по-малко от едно алкохолно питие (концентрат) дневно, 1-2 и 2 и повече питиета на ден е било квалифицирано съответно като малка, умерена и голяма доза.
Според резултатите от изследването, при мъжете, употребяващи алкохол в големи дози, рискът от инсулт е нараснал с 48%. “В основата на това най-вероятно стоят повишаването на кръвното налягане и аритмията, до която алкохолът често води”, твърдят авторите.
Най-малък риск от сърдечно-съдови заболявания е установен при тези наблюдавани, които са пиели 1-2 питиета 3 до 4 пъти в седмицата – с 32% по-нисък от този на пълните въздържатели. Най-голям положителен ефект е констатиран при любителите на червено вино – то е понижило риска от инсулт с 46%.
“Очевидно е, че за да снижите риска от исхемичен инсулт, не е препоръчително да пиете повече от 1-2 чашки алкохол дневно. Не е нужно да се отказвате напълно от алкохола, но и не трябва да злоупотребявате с него”, завършват специаристите.