Опасен ли е глутенът?
Залитането по храни без глутен и дори козметика без глутен има рядко своите основания. Кога?.
8 ноември 2013, здраве.bg
БЕЗ ГЛУТЕН е надпис, който все по-често се среща не само в магазините за здравословно хранене, но и в обичайните супермаркети, та даже и при козметичните продукти. Опасен ли всъщност глутенът за всеки и всички ли трябва да го избягваме? Нека (поне се опитаме) да потърсим истината зад надписа БЕЗ ГЛУТЕН! Защото, за съжаление, явно е, че практиката в днешно време все по-лесно генерализира едно твърдение и поражда около него множество митове и погрешни мнения...
Глутенът е растителен белтък, който се съдържа най-много в житните култури – пшеница, ечемик, ръж, овес. Приблизително 1% от хората страдат от непоносимост към глутен - цьолиакия (целиакия) – наследствено заболяване, при което, попадайки в стомаха, глутенът нарушава нормалните процеси там и предизвиква редица неприятни симптоми – от подут стомах до силно и постоянно главоболие и нервни разстройства. Страдащите от цьолиакия са принудени да се откажат от съдържащите глутен храни. Но трябва ли да го направят и останалите хора? При това не само подбирайки храната, но и козметиката си?
Мит №1: децата е най-добре да не ядат храни с глутен, защото той предизвиква алергия
Това изобщо не е вярно, но появата на този мит има своето обяснение, като то е и доста любопитно, и доста показателно.
През 2001 г. Световната здравна организация (СЗО) излиза с официална препоръка на децата до 6 месеца да не се дават съдържащи глутен продукти, за да бъде намален риска от
алергии и бронхиална астма. Но 4 години по-късно в изданието на Американската медицинска асоциация е пуснато опровержение. Цитираните в него изследвания показват, че ако до седмия месец децата не са яли никога храна с глутен, рискът от алергия всъщност се увеличава. В момента препоръката изглежда така: „Възрастта между 4 и 6 месеца е най-подходящото време на детето да започне да се дава храна с глутен”.
Съвсем отделен е въпросът, ако е налице наследствена предразположеност към цьолиакия. В такъв случай добяването в диетата на малкото дете...