Шафран: ползи за здравето
За добиването на 1 кг шафран са необходими около 150 хиляди цвята.
Шафранът е екзотична и много скъпа подправка с традиционно приложение и в народната медицина.
24 септември 2013, здраве.bg
... на раковите клетки.
В традиционната медицина шафран се използва при състояния като аменорея,
атеросклероза, депресия, треска, образуване на газове, стомашно разстройство и лошо храносмилане, главоболие и други типове болка, болезнена менструация, повръщане, преждевременна еякулация. Външно се прилага при оплешивяване и суха кожа.
На някои места алтернативната медицина ползва шафранът и за лечение на дихателни възпаления и инфекции – астма, бронхит, раздразнено гърло, кашлица.
Ползата от шафранът в някои случаи най-вероятно е надценена – за много състояния и заболявания няма достатъчно представителни научни данни, потвърждаващи ефекта от традиционната му употреба.
Кога да внимаваме с шафрана
Употребата на шафрана като подправка може спокойно да се определи като сигурна и безопасна за здравето. С ползването му обаче като хранителна добавка трябва да се внимава и предварително да се направи консултация със специалист. В противен случай може да се стигне до нежелани ефекти: засилване или загуба на
апетит, превъзбуда, замайване, повръщане.
Високите дози шафран са потенциално опасни и дори токсични, като могат да доведат до виене на свят, кървава диария, кръвотечение от носа, сериозни психични разстройства, дори до развитие на жълтеница.
Бременните не бива да употребяват шафран, защото той увеличава риска от спонтанен аборт.