Зелено кафе: защо и за кого е полезно
За ползите от зеленото кафе знаят малцина, а то крие в себе си качества, от които много от нас могат да се възползват.
5 юни 2013, здраве.bg
... в различни хранителни добавки и средства за контрол на теглото. Съчетаването на хлорогенова киселина, заради нейната антиоксидантна активност, и кофеина възпрепятстват отлагането на мазнини.
• Дъбилните вещества, съдържащи се в неизпечените кафеени зърна, имат укрепващо за стомаха действие.
• Чашка зелено кафе понижава главоболието.
• Също както и „обикновеното” кафе, прясно смляното и сварено зелено кафе ободрява и повишава качеството на мозъчната дейност, без обаче излишно да възбужда нервната система.
• Витамин РР, който се съдържа в зърната, понижава „лошия” холестерол, регулира работата на черния дроб и панкреаса.
• Зърната зелено кафе са добър допълнителен източник на желязо, калций, селен, витамини Е и С, които са сред най-популярните
антиоксиданти, препоръчвани и за здравето на косата и ноктите.
• Екстрактът от зелено кафе понижава кръвната захар, с което още веднъж подпомага отслабването. Затова се препоръчва и за хора с диабет.
При язва, високо кръвно и заболявания на щитовидната жлеза зеленото кафе, под формата на напитка или в състава на хранителна добавка трябва да се употребява внимателно и най-добре след консултация с лекар.