Как да комбинираме храните успешно и полезно
Разнообразието от храни във всяко хранене, а не разделното им приемане, е определящо за полезната за здравето диета.
Трябва ли наистина да се храним разделно или някой се опитва да ни убеди кое е модерно, а не кое е от полза.
27 май 2013, здраве.bg
... (като калий) в следствие на прекомерен прием или загуба на вода (например при диария, повръщане, пиене на твърде много течности и т.н.).
Комбинирането на храните и успешното отслабване?
„Но моята приятелка по този начин успя да свали много килограми” е довод, който се случва да чуваме доста често. В тези случаи обаче е по-вероятно човекът, успял да отслабне, да го е постигнал, защото е внимавал какво яде като цяло, а не поради консумацията на въглехидратите в едно, а протеините – в друго хранене.
Всяка променя в личната диета може да доведе до отслабване, ако ни кара да бъдем по-внимателни какво ядем и/или ограничава приема на калории/енергия. Например, ако ядем само въглехидрати (да речем
хляб) на едно хранене и не приемаме мазнини или мастни протеини, приемът на енергия за въпросното хранене нормално ще бъде по-нисък и с времето ще ни помогне да свалим няколко килограма.
Разнообразието на храните е жизнено важно!
Едно от основните правила в здравословното хранене е да се ядат разнообразни храни. Нека само си помислим за хилядите храни, от които съвременният човек може да избира, за да състави диетата си. Една от храните е богата на желязо, но съдържа остатъци от пестициди, докато друга е богата на витамини от група В, които стимулират функционирането на черния дроб, за да може да се справи с вредните пестициди без те да навредят на тялото.
Няма реални научни доказателства, подкрепящи идеята, че разделното хранене и стриктното прилагане на принципите му е ефикасно по отношение на
отслабването. Вместо това е разумно да се храним разнообразно всеки ден и на всяко хранене, а, ако искаме да отслабнем, ключът е прост: следва да ограничим приема и да увеличим разхода на калории.