Полифеноли: що е то?
Знаем ли всъщност какво са полифенолите и какво ги прави толкова важни за здравето ни?!.
15 март 2013, здраве.bg
... се съдържат в бобовите култури, пълнозърнестите храни, плодовете, водораслите и някои зеленчуци.
Ползи от полифенолите
Полезни за здравето полифеноли се съдържат най-вече в необработените зърнени култури, бобовите растения, плодовете и зеленчуците. Готвенето в повечето случаи не води до разрушаването им, но екстремно високите температури, използвани масово в хранително-вкусовата промишленост, на практика унищожава ползата от полифенолите.
Най-общо ползите за здравето ни от полифенолите могат да бъдат обобщени в няколко основни насоки:
• Противовъзпалително действие: възпаленията са причина за много болестни процеси в организма. Изследванията сочат, че диетата, богата на полифеноли, спомага да се намали риска от поява и да се ограничат пораженията от различните видове възпаления.
• Полифенолите предпазват от сърдечно-съдови заболяавания като повишават т.нар. добър (HDL) холестерол, а същевременно намаляват мазнините в кръвоносните съдове и се борят с възпаленията.
• Полифенолите, наречени елагинова киселина, според данните от различни изследвания имат противораково действие. Най-богати на елагинова киселина са ягодите и малините.