7 подправки и билки от чиито ползи можем повече да се възползваме
Карамфилът е най-мощният антиоксидант сред подправките.
Някои от тях ни звучат екзотично, друге сме позабравили, но напълно незаслужено.
8 февруари 2013, здраве.bg
... куркумин. Именно на него се дължат и повечето от полезните за здравето ни свойства: помага срещу рак, затлъстяване и болести на обмяната на веществата (метаболизма).
От куркумина специалисти са създали нова молекула CNB-001, която подпомага възстановяването на мозъчните клетки след инсулт.
(още за
куркумата)
6. Розмарин
Според редица изследвания розмаринът блокира канцерогенните съставки в различните преработени храни (особено в печеното на скара месо).
Маслото от розмарин пък подобрява когнитивните способности и се бори със свободните радикали, причиняващи болестта на Алцхаймер, удар и деменция.
(още за
розмарина)
7. Горчица
Съставката AITC в семената горчица е популярна с антираковите си свойства. Тя се съдържа още в хряна и уасабито. Според клинични данни AITC намалява растежа на някои видове рак с до 33%.
Горчицата на семена е по-позната на повечето хора у нас като
синап.