7 подправки и билки от чиито ползи можем повече да се възползваме
Карамфилът е най-мощният антиоксидант сред подправките.
Някои от тях ни звучат екзотично, друге сме позабравили, но напълно незаслужено.
8 февруари 2013, здраве.bg
Има билки, които по традиция са широко застъпени в нашата кухня. Други пък смятаме за по-екзотични, но в други части на света са също толкова „обикновени” колкото у нас са например чубрицата и джоджена.
Независимо дали ще ги използваме, за да разнообразим вкуса на ястията си, да си направим домашна натурална козметика или ще си ги купим под формата на добавки, можем да се възползваме от разнообразните им ползи за здравето ни:
1. Карамфил
С най-високо съдържание на антиоксиданти сред подправките, той се използва от векове против болки от различен характер.
Помага също при настинки,
алергии, а карамфиловото масло се използва като антисептично средство – например при производството на вода за уста.
(още за
карамфила)
2. Риган
1/2 лъжичка риган съдържа също толкова антиоксиданти колкото 1/4 купичка бадеми и 4 пъти повече от същото количество боровинки... Затова и здравословната средиземноморска кухня използва ригана при приготвянето на толкова много ястия.
Риганът е богат на витамин К, желязо, манган. От полза е при бактериални и вирусни инфекции, включително салмонела, Е. коли и други патогени.
(още за
ригана)
3. Джинджифил
В джиджифила се съдържат над 50 вида антиоксиданти. Той помага за по-доброто кръвообръщение и успокоява стомаха.
Ползва се още при натравяния, за понижаване на холестерола, при артрит, за намаляване на възпаления, при диабетици - за повишаване чувствителността към инсулина.
(още за
джинджифила)
4. Канела
Има важна роля за регулиране на кръвната захар при диабетиците. Клинични проучвания доказват, че приемът на повече канела помага за понижаване на глюкозата, триглицеридите и лошия LDL холестерол.
(още за
канелата)
5. Куркума
Яркожълтият цвят на куркумата се дължи на фитохимикала...