Цвеклото: разнообразни ползи за здравето
Червеното цвекло е сред незаслужено пренебрегваните зеленчуци, въпреки полезните му качества и вековната медицинска традиция.
5 февруари 2013, здраве.bg
... имат проблеми с усвояването на желязото от организма.
•
Предложения за това как да се възползваме от цвеклото
- Сокът от сурово цвекло е една от най-полезните форми за консумация на този зеленчук. Самият сок е доста силен, затова вкусът му е по-добър в комбинация с други зеленчуци.
- Хранителните вещества в цвеклото са по-податливи на разпадане при по-продължително готвене в сравнение с други храни, затова, ако искаме да готвим зеленчука, най-добрият вариант е на пара за максимум 15 минути.
- Стъблата и върховете на цвеклото осигуряват почти същите здравословни ползи като самия корен, но с допълнителните хранителни вещества, които се свързват с консумацията на зелените листни зеленчуци.