zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цвеклото: разнообразни ползи за здравето



Цвеклото: разнообразни ползи за здравето

Червеното цвекло е сред незаслужено пренебрегваните зеленчуци, въпреки полезните му качества и вековната медицинска традиция.

5 февруари 2013, здраве.bg

... имат проблеми с усвояването на желязото от организма.

Предложения за това как да се възползваме от цвеклото

- Сокът от сурово цвекло е една от най-полезните форми за консумация на този зеленчук. Самият сок е доста силен, затова вкусът му е по-добър в комбинация с други зеленчуци.

- Хранителните вещества в цвеклото са по-податливи на разпадане при по-продължително готвене в сравнение с други храни, затова, ако искаме да готвим зеленчука, най-добрият вариант е на пара за максимум 15 минути.

- Стъблата и върховете на цвеклото осигуряват почти същите здравословни ползи като самия корен, но с допълнителните хранителни вещества, които се свързват с консумацията на зелените листни зеленчуци.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.