Основите на балансираната диета
Балансираното хранене е приоритет, който, за съжаление, много от нас пренебрегват.
30 януари 2013, здраве.bg
... мастни киселини. Добре е два пъти седмично да консумираме риба – независимо прясна, замразена или от консерва. Трябва да имаме предвид обаче, че замразените и консервирани риби могат да съдържат доста сол.
Категорията на градивните храни включва и яйцата, варивата, ядките и семената. Те са отлични източници на протеини и фибри. Въпреки че съдържат високи количества мазнини, ядките и семената могат да се използват като заместител на нездравословните снаксове, които човек обикновено яде между основните хранения. Растителните протеини също са важни за тялото и трябва да се набавят от вегетариански източници.
Храни, предпазващи тъканите и клетките
Плодовете и зеленчуците са основните „защитни” храни – те съдържат изобилие от витамини и минерали. Консумацията на пет порции разнообразни плодове и зеленчуци всеки ден е важна част от балансираната диета.
Т.нар. предпазващи храни намаляват риска от различни заболявания и състояния, включително затлъстяване, сърдечни заболявания и рак.
Плодовете и зеленчуците лесно се вписват във всевъзможни рецепти – можем да нарежем банан в сутрешната зърнена закуска или да гарнираме обяда си със зеленчуци. Освен да си приготвим салата за вечеря, между основните хранения можем да похапваме сушени плодове.
Не е никак трудно да направим плодовете и зеленчуците 1/3 от ежедневната си диета. Те ни осигуряват уникални хранителни вещества и растителни компоненти и е добре да бъдат първия ни избор за една здравословна закуска.
Храните, които не са добър избор в балансираната диета
При толкова разнообразни варианти на храни, разграничаването между добрите и не дотам полезните може да е объркваща и трудна задача. Все пак има някои храни и напитки, които е добре или да бъдат сведени до минимум, или да не бъдат консумирани изобщо.
Наситените мазнини, съдържащи се в различните сирена, маслото, тортите, бисквитите и другите сладкиши повишават нивото на холестерола, а с него – и риска от сърдечни заболявания.
Трансмазнините...