Основите на балансираната диета
Балансираното хранене е приоритет, който, за съжаление, много от нас пренебрегват.
30 януари 2013, здраве.bg
... и/или захари, трябва да съставляват най-малката част от диетата ни. Въпреки че те лесно осигуряват така важната за тялото ни енергия, те са бедни на хранителни вещества и често осигуряват т.нар. празни калории.
Този тип храни могат да са богати на нездравословни съставки като наситени мазнини, трансмазнини, захар и сол. Тъй като тези вещества се свързват с повишения риск от развитие на тежки и хронични заболявания, е приемливо да похапваме от тях само от време на време. Можем да ги използваме за добавяне на вкус към други по-полезни храни – например да поръсим със захар кисели плодове.
Градивни храни
Храните, богати на скорбяла - хляб, зърнени закуски, паста, царевица, царевично брашно и други такива - формират важна част от балансираната диета. Те са добър източник на енергия и на различни хранителни вещества.
Пълнозърнестите разновидности на тези храни като например кафявия ориз и пълнозърнестата паста съдържат фибри и са добър източник на витамини и минерали.
Фасулът, лещата и грахът също съдържат много фибри.
Млякото и млечните продукти също спадат към тази група храни. Те обаче трябва да се приемат в ограничено количество заради съдържанието на наситени мазнини.
Тъй като всички тези храни са особено важни за осигуряването на разнообразни хранителни вещества и цялостното здраве на тялото, с тях не бива да се прави компромис. За да поддържаме приема на мазнини под контрол, може просто да преминем към консумация на обезмаслените или нискомаслените млечни продукти.
Месото и рибата, които осигуряват на тялото животински протеини, играят важна роля за растежа и възстановяването на тялото. Месото осигурява и витамини и минерали като е основен източник на витамин В12. Когато консумираме месо обаче е важно да го сготвим добре. Крехкото месо, както и пилешкото без кожа, са за предпочитане - за да ограничим приема на наситени мазнини.
Рибата осигурява много витамини и минерали, а по-мазните разновидности са особено богати на омега-3 мастни...