Артрит: кои храни да ядем
Какво да ядем, за да ограничим болките и възпаленията в ставите при артрит.
16 януари 2013, здраве.bg
... , карфиол, манго, портокали, киви, лимони, грейпфрут.
Листа от глухарчета - с чесън или зехтин
Глухарчетата всъщност са широко застъпени в традиционната медицина в различни краища на света. И едно от приложенията на листата им е за облекчаване симптомите на артрита. Младите листа на глухарчетата съдържат витамини С и А и облекчават дискомфорта и болката. Могат да се консумират сурови - в салати или под формата на екстракт в различни хранителни добавки. Според изследванията това помага за възстановяване на увредените тъкани и за пречистване на токсините от кръвта.
Ако листата са по-стари, можем да ги сварим или изпържим подобно на спанак. По-старите листа са твърде жилави, за да се ядат сурови, затова можем да си приготвим вкусно ястие с листа от глухарче, сготвени с чесън или зехтин.
Ананасът е полезен при възпаление на ставите
Пресният ананас съдържа бромелаин - източник на ензими и помага за облекчаване на подутите стави. Включването на този плод към диетата ни не само ще облекчи болките и схващанията от артрита, но и свързаните с тях симптоми. Консервиран или замразен ананасът няма да е от полза - преработката с консерванти или замразяването му унищожава бромелаина.
Меласа
След като се събудим сутрин, можем да сипем малко меласа в чаша вода и да изпием сместа. Това домашно средство е особено подходящо при студен и влажен климат. Меласата е не само вкусна, но и съдържа много калий,
желязо и магнезий. Тъй като в нея има и много
захар обаче, е добре да си изплакваме устата след консумацията, освен ако не искаме да се отървем от болките в ставите, но да се сдобием с кариеси.
Чесън
Макар че чесънът е по-известен с лечебните си свойства по отношение на белодробните заболявания, той помага и срещу болките следствие от артрита.
Джинджифил - в супа, сос или салата
Джинджифилът се използва в почти всяка кухня, но при...