Артрит: кои храни да ядем
Какво да ядем, за да ограничим болките и възпаленията в ставите при артрит.
16 януари 2013, здраве.bg
Когато става дума за артрит, първото, което трябва да се отбележи са непоносимата болка в колената, таза, пръстите, лактите и ставите между всички кости. Разбира се, от медицинска гледна точка артритът не е едно заболяване. Има различни видове артрит: ревматоиден артрит,
остеоартрит, лупусен артрит.
За да облекчим болките и страданията в следствие на всички тези заболявания, можем да разчитаме и на някои храни, които ще ни помогнат да овладеем симптомите, и най-вече болките, при артрита.
Храни, богати на омега-3 мастни киселини
Лененото семе, орехите, различните видове риба - херингата, сьомгата, сардините, аншоата, пастървата - са богати източници на
омега-3 мастни киселини, които помагат за ограничаването на свързаните с артрита възпаления. Омега-3 са в състояние да ни помогнат като облекчат подуването на ставите, схващанията, болката и свръхчувствителността.
Мощни антиоксиданти
Сладките картофи, червените чушки, спанакът, тиквите, пъпешите, папаята и кайсиите съдържат мощни
антиоксиданти, които са особено полезни при артрит. Можем да опитаме също боровинки, сливи, малини и ягоди, които са богати на антоцианидини и проантоцианидини.
Пресни, консервирани или замразени череши
За да се спасим от дискомфорта на подаграта, трябва да ядем поне по 6-8 череши всеки ден. Можем да ги консумираме както пресни, когато са в сезон, така и консервирани или замразени. Черешите са не само вкусни, но и богати на калий и магнезий. Магнезият е чудесно средство срещу болката. Калият пък действа като диуретик, който ограничава възпаленията, увеличавайки отделянето на течности от тъканите.
Храни с повече витамин С
Според официално утвърдените здравни ползи, витамин С подобрява производството на колаген - основен компонент в ставите. Затова е добре да включим в диетата си много плодове и зеленчуци, богати на витамин С като например брюкселско зеле...