Противовъзпалителната диета: ползи за здравето
Възпаленията дават начало на много сериозни болестни процеси, от които една специална диета може да ни предпази.
здраве.bg
...
• Червеното вино и гроздето са богат източник на ресвератрол - химикал, който също помага на организма да се предпази и справи с възпалителните процеси. Това без съмнение е добра новина за любителите на виното, защото чаша или две са напълно допустими в противовъзпалителната диета.
•
Чесънът и
куркумата съдържат биофлавоноиди и полифеноли, които възпрепятстват производството на свободни радикали в тялото.
•
Джинджифилът е друга добра подправка, която да включим в диетата, защото съдържа химикали, които потискат про-възпалителните молекули в тялото. Розмаринът и босилекът също имат противовъзпалителен ефект.
• Пълнозърнестите храни са още един полезен за здравето избор като е добре да наблегнем най-вече на дивия и кафявия ориз, овеса и лющения ечемик. Хлябът, зърнените закуски и пастата също е добре да са пълнозърнести.
• Можем да ядем и крехко червено или пилешко месо, но размерът на порциите трябва да е колкото дланта ни. Месото от свободно пасящи животни и птици, както и яйцата от последните, са най-добрият избор.
• Добре е в противовъзпалителната диета да включим и нискомаслени млечни продукти и бобови култури.
Храни, които да избягваме по време на противовъзпалителната диета
• Във всички случаи трябва да избягваме преработените храни, ключително чипсове, снаксове, солети, бисквити, крекери, вафли, пасти.
• Следва да отбягваме и наситените мазнини като тези в червеното мазно месо, тъмното пилешко месо, маслото, пълномасленото мляко, преработените меса като кюфтета и колбаси, високомаслените сирена.
• Трансмазнини също не бива да се консумират. Т.е. време е да забравим за маргарина, маслото и някои замразени ястия. Всички продукти, които съдържат частично хидрогенирани зеленчукови масла, също е добре да се пропускат.
• Газираните напитки, бонбоните, млечният шоколад, пастата и...