Противовъзпалителната диета: ползи за здравето
Възпаленията дават начало на много сериозни болестни процеси, от които една специална диета може да ни предпази.
здраве.bg
Противовъзпалителната диета може да подобри здравето ни като цяло, а същевременно да ни помогне да отслабнем. Тя включва консумацията всеки ден на специфични храни, които предизвикват хормонален отговор от организма, който ни предпазва от развиването на възпаление.
Възпаленията в тялото са предвестник за повече или по-малко сериозни заболявания и състояния, включително сърдечни проблеми, Алцхаймер и рак.
Противовъзпалителните
храни са богати на
антиоксиданти, които помагат на тялото да се пребори с голямото количество свободни радикали, които атакуват здравите тъкани и водят до възпаления. Те са вещества в потока на кръвта, които причиняват оксидация, а това от своя страна води до заболявания и са основен компонент на процеса на стареене.
Целта на противовъзпалителната диета е
• да ни предпази от възпаленията или поне да ги ограничи,
• да намали риска или да подпомогне лечението на наличните заболявания,
• да ограничи болката,
• да подобри храносмилането,
• да забави процеса на стареене и подобри здравето ни като цяло.
Храни, включени в противовъзпалителната диета
• Най-добрите храни, които можем да ядем по време на противовъзпалителната диета са непреработените. Преработените храни имат високо съдържание на добавки, които карат тялото да произвежда повече свободни радикали.
• Пресните
плодове и
зеленчуци са богат източник на антиоксиданти, имат нисък гликемичен индекс, съдържат много фибри и ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време.
• Храните, богати на омега-3 мастни киселини, също са добър избор – орехи, сьомга, риба тон, камбала, херинга, сардини, скумрия, ленено семе, масло от канола, зехтин, соя, водорасли. Омега-3 мастните киселини естествено ограничават възпаленията в тялото и понижават риска от артрит, рак и сърдечни заболявания....