Ефективна диета с малко холестерол
Защо понякога е особено важно да консумираме храни с по-малко холестерол, особено LDL.
28 ноември 2012, здраве.bg
Холестеролът като цяло се дели от медицината на две категории – добър (HDL) и лош (LDL). Наличието на добрия холестерол в кръвта съответно е полезно за здравето, докато високите концентрации на лошия холестерол са сред причините за редица хронични и тежки заболявания.
Сърдечните заболявания и сърдечния удар са сред основните рискове в следствие на високото ниво на лошия холестерол. Затова е желателно, особено при наличието на съответен здравословен проблем, да спазваме правилната диета - за да понижим количеството на лошия холестерол в организма.
Как да подбираме продуктите, така че да балансираме диетата си от гледна точка на холестерола:
Плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците са особено полезни за хората с висок холестерол. Те не съдържат лош холестерол и помагат за понижаването му в кръвта, тъй като са богати на фибри. Фибрите пък помагат да се предпазим от натрупване на холестерол в артериите, а освен това ни и засищат за по-дълго време.
Най-подходящите плодове и зеленчуци за диетата ни с ниска консумация на холестерол са ябълките, бананите, кивито, портокалите, зелените листни зеленчуци, ягодите, зелето, доматите, картофите.
Без пържени храни
Особено важно е да избягваме консумацията на пържени храни, тъй като в тях се съдържат високи концентрации наситени
мазнини и
холестерол. Освен пържените храни, е добре да се ограничаваме и откъм преработени храни, в които холестеролът също е много.
Зехтин и зеленчукови масла
Повечето хора възприемат маслото и олиото за основния виновник за високите нива на холестерола в кръвта, но има някои видове масла, които съдържат малко холестерол и са полезни за понижаването на нивото му в кръвта.
Вместо да готвим с краве масло, се препоръчва да ползваме зехтин или някакъв друг вид зеленчуково олио. Те съдържат полезни мазнини, които помагат за понижаването на лошия холестерол в кръвта. Слънчогледовото...