Ефективна диета с малко холестерол
Защо понякога е особено важно да консумираме храни с по-малко холестерол, особено LDL.
28 ноември 2012, здраве.bg
... олио и фъстъченото масло са отлични за готвене.
Риба
Рибата се счита за една от най-добрите храни за хората, които имат проблеми с високото ниво на холестерола. Рибата съдържа големи количества
омега-3 ненаситени мастни киселини, които помагат да ограничаването на лошия холестерол. Важно е обаче да готвим рибата по правилния начин – т.е. да избягваме да я пържим. Печенето на рибата понижава количеството наситени мазнини в нея, за разлика от пърженето.
Рибите с най-ниско количество холестерол са сьомгата, рибата тон и херингата. Важно е да отбележим обаче, че морските дарове като раците и едрите скариди са с високо ниво лош холестерол и трябва да се избягват при този тип диета.
Пълнозърнести храни и ядки
Пълнозърнестите храни се считат за особено полезни за хората с висок холестерол поради съдържанието на фибри. За диетата ни с ниска консумация на холестерол са подходящи всички храни, направени от цели зърна овес, ръж, ечемик и пшеница.
Ядките също са полезни с тази цел, защото са добри източници на омега-3 мастни киселини. Сред видовете с ниско съдържание на холестерол са фъстъците, бадемите и орехите.