5 урока за живота (не за храната), научени в Макдоналдс
Много преуспели личности са работили в младите си години във веригата за бързо хранене, а Коуди Тийтс е събрала историите им.
16 октомври 2012, здраве.bg
Какво общо имат помежду си актрисата Анди Макдауъл, основателят на Амазон Джеф Безос и комикът Джей Лено? Някога всички те са работили във веригата за бързо хранене „Макдоналдс”, също както и още хиляди тийнейджъри в страната, измислила концепцията за бързото хранене. Оказва се, въпреки всеобщото мнение, че работните места във веригите за бързо хранене не позволяват никакво развитие, работата в „Макдоналдс”, случайно или не, е била първата крачка за успешната кариера на мнозина.
Работещите в „Макдоналдс” се научават на много повече от това да правят бургери и пържени картофки, обяснява Коуди Тийтс, работила във веригата цели 32 години, и автор на книгата
Golden Opportunity: Remarkable Careers that Began at McDonald's.
Тийтс започнала да работи в Макдоналдс на 16-годишна възраст, а днес отговаря за 800 ресторанта на веригата в ролята на вицепрезидент и генерален мениджър за региона на Скалистите планини. Тя смята, че има хиляди възможности да се научи много за живота, докато човек работи като почти незабележимо колелце в огромната машина на такава компания.
В книгата си авторката пише, че, откакто веригата е основана през 1955 г., повече от 20 милиона американци са изкарали първата си работна заплата именно като служители в Макдоналдс. Всяка година броят им нараства с още 400 хиляди.
Тийтс била сред тези младежи преди 30 години и се задържала в компанията, но винаги се чудела какво се случва с повечето млади хора, които работят в Макдоналдс около година, след което се захващат да градят кариера другаде.
За книгата си авторката е интервюирала 43 от най-дългогодишните служители в „Макдоналдс” и ги помолила да споделят какви уроци за живота са научили, докато са работили във веригата. Петте основни урока, които излезли наяве са:
1.
Нито една задача не е под нивото ни: Всяка честна работа е достойна, твърди Тийтс. В един добре управляван ресторант всеки член от екипа трябва да поема отговорностите за своята работа и да помага в общите задачи...