Най-полезните ястия от световната кухня
В много случаи подправките успешно заместват солта, а и са полезни.
Няколко съвета за повече вкус и по-малко калории в храната ни от различните кухни по света.
здраве.bg
... японска здравословна вечеря, първо трябва да си набавим бамбукова кошница – намира се из специализираните магазини. След това вземаме тенджера, наливаме няколко сантиметра вода или бульон в нея, оставяме да заври, нареждаме в кошницата няколко листа маруля или зеле (за да не залепва храната), слагаме продуктът, който изисква най-дълго време да се приготви и продължаваме нататък. Поставяме капака на кошницата и задушаваме. Постепенно добавяме и другите продукти и задушаваме ястието до готовност – обикновено отнема не повече от 10 минути. Можем да пробваме и ястие с рибно филе, поръсено със соев сос, червени камби, спанак или други зеленчуци по избор. Да не забравим и любимите си подправки. Преди сервиране можем да поръсим ястието със сусамово масло.
Африка
В африканската кухня пълнозърнестите храни са обичайна част от основното ястие на масата. Например яхния с богат сос, сервирана върху ориз или салата от пшенични зърна, накълцани домати и краставици, магданоз, лимонов сок и зехтин.
• Съвет: Да избираме по-здравословни пълнозърнести и зърнени продукти!
Можем без усилия да купуваме продукти от цели зърна вместо рафинирани. Това значи да избягваме бялото брашно, белия ориз, картофите и пастата и да се запасим с просо, киноа, елда. Целите зърна ще ни помогнат да се чувстваме сити по-дълго време и обикновено имат по-нисък гликемичен индекс. Това значи, че са добър помощник за отслабване, а и за повишаване нивото на енергията.
Можем да си направим и пилаф като препечем различни семена в зехтин и ги сготвим с пилешко месо, зеленчуци или телешки бульон. След това да завършим готвенето, като добавим шепа накълцани бадеми и стафиди.