Алкалната диета – завещание за здраве от зората на човечеството
Кои храни са полезни за тялото според алкалната диета и какви са основните й правила.
8 август 2012, здраве.bg
... ни в натуралния си вид или което е силно преработено, е добре да се избягва.
Като основно правило можем да приемем, че
всяка храна, съдържаща захар и мая или е ферментирала, рафинирана, приготвена в микровълнова, преработена или съдържа фунги, е киселинна. Плодовете с високо съдържание на плодова захар като бананите и ябълките също могат да доведат до формиране на киселини, което е объркващо, ако сме новаци в спазването на алкалната диета. Плодовете с ниско съдържание на захар са грейпфрутите и дините, следвани от доматите, авокадото, лимоните и лаймовете.
Ако ограничим предизвикващите киселинно отделяне храни и изберем вместо тях стимулиращи образуването на основи в организма – като зелени листни зеленчуци, броколи, зелени ябълки, краставици – ще се радваме на много ползи за здравето. Суровите семена и ядки, студено пресованите масла, авокадото, лимоните, лещата и бобовите култури, някои зърнени култури, кореноплодните зеленчуци и всички зелени напитки – от зелен чай до зеленчукови шейкове – алкализират организма и са полезни за тялото.
Изследване, публикувано през 2001 г. в изданието
The European Journal of Nutrition, подчертава колко е важно да балансираме нивата на киселините и основите в тялото, защото в противен случай дисбалансът може да предизвика заболявания или влошено здраве. Резултатите показали, че хроничната метаболитна ацидоза има вредни ефекти върху тялото, включително забавяне на развитието при децата, понижена мускулна и костна маса при възрастните, формиране на камъни в бъбреците. До този момент не са били провеждани задълбочени проучвания върху ефективността на алкалната диета, но влиянието на киселинните храни и връзката им със заболяванията след това се превърнала в по-застъпена тема за научни изследвания в тази област.
Как да алкализираме диетата си
Алкализиращите храни, които включват множество зелени зеленчуци, могат да са особено пречистващи за тялото, затова е препоръчително да ги консумираме всеки...