30 храни през лятото, полезни за отслабване
Да се възползваме от лятното изобилие и да направим нещо за излишните килограми.
27 юли 2012, здраве.bg
... сълзи в очите ни, докато ги режем. Въпреки меката си природа, арпаджикът е пълен със сяра, която помага на органите да изгарят въглехидратите за енергия преди да са складирани като запас от мазнини. Сярата има и силни противовъзпалителни свойства, които помагат да унищожаването на H. Pylori – вредната бактерия, която предизвиква стомашни язви.
Грозде
Учените измерват колко точно храните влияят на кръвната ни захар и на способността ни да отслабваме с помощта на скала, наречена гликемичен индекс. По-ниските стойности в тази скала са по-добрите и затова гроздето блесва с качествата си – и с гликемичен индекс 43. Това значи, че този плод поддържа кръвната захар стабилна и ни помага да отслабнем. Боли ни и гърбът? Червеното и лилавото грозде е пълно с ресвератрол – антиоксидант, който отпуска кръвоносните съдове, подобрява кръвопотока към увредените тъкани на гърба и ускорява зарастването им.
Маруля
Главозамайващ факт: едно голямо листо маруля съдържа само 1 калория – освен това не съдържа мазнини, натрий или холестерол! Имаме нужда от още убеждаване? Марулята е богата на фолиева киселина – витамин В, който ни помага да се предпазим от рак на маточната шийка като убива абнормните клетки, обясняват учени от университета на Флорида. Марулята е чудесна хрупкава добавка към сандвичите ни, салатите или може да се използва като „джоб”, в който да завием пилешко месо, сирене и друг пълнеж.
Киви
Тези сладко-тръпчиви плодове вече се продават и по най-малките магазини за хранителни стоки. Ако похапваме само 1-2 кивита на ден, ще можем да отслабнем по-бързо, защото този плод е пълен с хлорофил – зелен пигмент, който заздравява и енергизира черния дроб като по този начин повишава способността му да изгаря мазнини за енергия. Според други изследвания витамин С и хлорофилът в кивито могат да намалят проблемите ни с белите дробове – като недостиг на въздух и хриптене по време на упражнения – с до 32%.
Ябълки
Една ябълка преди обяд и...