Чай от шипка: полезен и освежаващ
Шипките са червени или оранжеви на цвят и са далеч по-богати на витамин С от цитрусите.
Запарката с шипки е традиционно и масово използвано лекарство в традиционната ни медицина.
16 юли 2012, здраве.bg
... им помага да поддържат цикъла си редовен, да облекчат менструалните спазми и да подобрят плодовитостта си.
За да си приготвим чай от шипка у дома, просто трябва да си наберем от пресните плодове на някой шипков храст. Ако имаме опасения, че са били пръскани с пестициди обаче, не е препоръчително да ги използваме, тъй като могат да се окажат токсични. Ако плодовете са започнали да загниват, имат тъмни петна или са изсъхнали и съсухрени, не трябва да ги използваме.
Щом съберем шипките, трябва да ги разрежем наполовина и да премахнем семената, след което да измием добре с вода половинките. Поставяме вече изчистените шипки върху вестник на слънчево място и ги оставяме да изсъхнат.
След като изсъхнат, трябва да ги съхраняваме в херметически затворен контейнер, докато не дойде време за използването им.
За да приготвим чай от шипка, просто слагаме няколко от изсушените плодове в чаша и ги заливаме с топла вода. Оставяме десетина минути да се накиснат, след което прецеждаме чая и той вече е готов за консумация.
Тъй като чаят от шипка е доста тръпчив на вкус, много хора го подслаждат с мед или друг подсладител. Чаят от шипка е достъпен и на пакетчета и капсули в много магазини.
Докладвани са много малко странични ефекти от консумацията на чай от шипка, макар че плодовете съдържат цветен прашец, който е предпоставка за алергична реакция. Ако сме алергични към полени, е най-добре да се въздържаме от консумацията на точно този вид чай.
Голямата доза витамин С в шипките обаче е от полза за здравето, от която всички можем да се възползваме.