Да се насладим на храната като французите
Френската диета е доказателство, че изборът на храните не е всичко, за да сме здрави и елегантни.
здраве.bg
... във Франция писателка Мирейла Джилиано наблюдавала интересен феномен, докато се разхождала из летището на Чикаго. Повечето хора се хранели, докато работели на лаптопите си, докато четели или говорели по мобилния телефон. „Не видях никой да яде с удоволствие. Храната е едно от най-големите удоволствия в живота. Не трябва да се храним сякаш сме роботи на автопилот. Това не е ядене. Това е пълнене на устата.”, обяснява тя.
Яденето набързо и на крак, заедно с постоянното похапване през останалото време, доказано води до наднормено тегло. Порциите са по-големи, защото цялостното усещане на организма в такива ситуации е възпрепятствано, особено когато бързаме и се разсейваме.
Освен това богатата на мазнини диета предизвиква производството на холецистокинин, който допринася за чувството за ситост, дори при малко количество консумирани мазнини. Ако поспрем и се насладим изцяло на едно ястие, това ще задоволи всичките ни сетива и ще даде на мозъка достатъчно време, за да регистрира, че вече сме сити.
Да бъдем революционери в храненето
В ерата на бързите закуски, епидемията от затлъстяване и всички заболявания, свързани с т.нар. модерен начин на живот, два се храним по-бавно, като се наслаждаваме на храната, си е направо революция. Вместо разсеяно да прескачаме от чиния в чиния, да избираме все храни, които са ни удобни, защото бързаме, не се иска толкова много за да спрем за малко и да обмислим възможността да избираме храните с повече отговорност към здравето си. И заедно с това да им се наслаждаваме, като съзнаваме това, което ядем и да се радваме на удоволствието от вкуса и красотата на ястието пред нас.