Защо да избягваме трансмазнините: ползи за здравето
В хранителната индустрия трансмазнините се използват масово в много храни - особено пържените и сладкишите.
Ако ограничим приема на трансмазнини, ще намалим риска от увреждане на артериите и свързаните с него по-сериозни състояния.
6 юни 2012, здраве.bg
... съсиреци. Те могат да се откъснат и преминат в кръвообръщението, което да доведе сърдечна недостатъчност или удар.
•
Ограничава възпаленията
Присъствието на транс мазнини в организма засилва работата на имунната система – тя опитва да им се противопостави. Затова избягването им ни помага да понижим риска от възпаление в артериите. Възпаленията увреждат вътрешните стени на кръвоносните съдове като повишават податливостта им на формиране на плаки и риска от сърдечни заболявания.
По-силният имунен отговор на възпаленията обаче може да увеличи риска от диабет тип 2 диабет, сочат данните от изследване, проведено в Харвардското училище по обществено здраве.
•
Понижава агресивността
Любопитно изследване на специалисти от университета на Калифорния в Сан Диего и публикувано през март 2012 г. в
PLoS One, установява, че повишения прием на транс мазнини е в пряка връзка с появата на повишена раздразнителност и агресия. Изследването, което е анализирало диетата на над 1000 души, проследява и житейската им история, както и тяхната самооценка по отношение на характеристики като липса на търпение и склонност към конфликти.