zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо да избягваме трансмазнините: ползи за здравето



Защо да избягваме трансмазнините: ползи за здравето

В хранителната индустрия трансмазнините се използват масово в много храни - особено пържените и сладкишите.

Ако ограничим приема на трансмазнини, ще намалим риска от увреждане на артериите и свързаните с него по-сериозни състояния.

6 юни 2012, здраве.bg

Разумното количество мазнини в диетата е задължително - мазнините транспортират мастно разтворимите витамини, стимулират развитието и дейността на мозъка и ни набавят калории, както и важни мастни киселини. Но не всички мазнини са полезни.

Трансмазнините не същeствуват естествено в природата, а са създадени от човека. Често се използват в преработените храни като сладкиши, понички и разните пържени лакомства и могат да имат сериозен негативен ефект върху здравето ни. В някои държави дори е въведен стандарт – в храните, съдържащи над 0,5 г трансмазнини на порция, тази информация следва да е изписана на етикета.

Избягването на трансмазнините:

• Предпазва от затлъстяване


Избягването на транс мазнините намалява риска от наднормено тегло и затлъстяване, особено в областта на талията, а именно висцералните мазнини са най-вредни за здравето ни. Много специалисти са единодушни, че натрупването на коремни (висцерални) мазнини силно повлиява повишения риск от сърдечни заболявания.

Според най-новите изследвания консумацията на транс мазнини стимулира затлъстяването около корема, дори и да не приемаме излишни калории. Това води и до повишаване на нивото на инсулина, което се свързва с повишен риск от диабет тип 2.

Понижава холестерола

Високото ниво на холестерола повишава риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване. Избягването на транс мазнините помага да понижим това ниво. Също както мазнините, и холестеролът се подразделя на различни видове. Някои от тях – като липопротеините с висока плътност (HDL) или т.нар. добър холестерол са дори полезни за артериите, защото помагат за премахването на вредните липопротеини с ниска плътност (LDL) – „лошия” холестерол.

Транс мазнините по правило покачват нивото на LDL холестерола. Той се натрупва в артериите и предизвиква образуването на плаки, състояние, водещо до атеросклероза. Плаката – комбинация от холестерол и клетъчен нанос – уврежда стените на артериите. В увредените райони се образуват кръвни...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.